Wilt u meer informatie over onze factuur? Op deze pagina vindt u meer informatie over uitzonderingen en betalingen. Wilt u meer informatie over de wijze waarop wij het (geschatte) jaarloon berekenen? Die informatie vindt u op deze pagina.
Meer informatie - Factuur
Premievrijstelling
Premievrijstelling in verband met arbeidsongeschiktheid
Is uw werknemer arbeidsongeschikt voor meer dan 15%? Dan heeft uw werknemer recht op volledige premievrijstelling voor de WIA-werknemersverzekeringen vanaf de dag uw werknemer een UWV-uitkering ontvangt. Dit is alleen het geval voor de verzekering onder het dienstverband waarin de werknemer ziek is geworden. Bij een nieuwe werkgever is er geen sprake van premievrijstelling en is de werknemer verzekerd voor het loon dat zelfstandig wordt verdiend. De premievrijstelling is verwerkt op een aparte pagina op uw factuur. In het overzicht dat u bij uw factuur krijgt ziet u per werknemer wat u moet betalen.
Werknemers die een WAO-uitkering krijgen zijn niet verzekerd voor de WIA-werknemersverzekering. De WIA-werknemersverzekering dekt alleen de regeling die de WAO vervangt. Wel wordt er premie opgelegd voor sociale regelingen.
Premievrijstelling in verband met leeftijd
Alle werknemers die binnen 48 maanden voor hun AOW-leeftijd zitten, zijn per 1 januari 2023 volledig vrijgesteld van premie voor de WIA-werknemersverzekering. Voor de WIA-excedentverzekering (Top) geldt volledige premievrijstelling vanaf 24 maanden voor de AOW-leeftijd.
No-riskpolis (looncompensatie bij ziekte)
De no-riskpolis is een regeling voor looncompensatie bij ziekte vanuit het UWV. De no-riskpolis geldt voor werknemers die een handicap hebben, ziek zijn/waren of opgenomen zijn in het doelgroepenregister van het UWV.
Alleen het recht op een WIA-uitkering geeft recht op zowel de no-riskpolis als premievrijstelling voor de WIA-werknemersverzekering. Geen van de andere categorieën met recht op no-riskpolis geeft recht op premievrijstelling. Daarnaast geldt dat premievrijstelling in dat geval alleen wordt verleend wegens recht op een WIA-uitkering als de werknemer tijdens het verzekerde dienstverband arbeidsongeschikt is geraakt. Komt een werknemer in dienst met een bestaand recht op WIA-uitkering, dan is er geen recht op premievrijstelling voor het salaris dat zelfstandig wordt verdiend.
Tot slot geldt dat premievrijstelling alleen in bovenstaande situatie voor de WIA-werknemersverzekering wordt verleend. Het recht op premievrijstelling geldt nooit voor de overige sociale regelingen.
Onbelaste vergoeding
Onbelaste vergoedingen die worden uitbetaald aan de werknemer, zoals onbelaste reiskostenvergoeding of thuiswerkvergoeding, vallen niet onder de grondslag en worden dus niet meegenomen in de premieberekening.
Deelname DGA's
Directeur-grootaandeelhouders (DGA's) en hun partners, als deze niet verplicht zijn voor de sociale verzekeringen, worden volgens de cao niet gezien als werknemers. Zij nemen geen deel aan de WIA-werknemersverzekeringen en de sociale regelingen. Deze gegevens komen door via de loonaangifteketen.
Deelname Directeur-bestuurders
Directeur-bestuurders worden wél gezien als werknemers met sociale verzekeringsplicht. Zij nemen deel aan de WIA-werknemersverzekeringen. Vanaf 1 januari 2023 nemen zij ook deel aan de sociale regelingen. De cao’s hiervan zijn overeenkomstig aangepast.
Onbetaald verlof
Bij onbetaald verlof, zoals een sabbatical, ontvangt de werknemer geen loon tijdens het opgenomen verlof. Er hoeft dan geen premie bij de werknemer worden ingehouden in de verlofperiode.
Jaarloon bij onbetaald verlof
De grondslag wordt berekend over het loon van het kalenderjaar tot het maximum sociale verzekeringsloon (SV-loon). In het geval van onbetaald verlof is de grondslag lager, omdat er over een deel van het jaar geen loon is uitbetaald. Het definitieve jaarloon is gebaseerd op het loon in geld dat wordt ontvangen gedurende het hele jaar.
Ziek tijdens onbetaald verlof?
Wanneer u ziek of arbeidsongeschikt wordt tijdens uw onbetaalde verlof, bent u niet verzekerd voor de Ziektewet en de WIA. U krijgt dan dus geen loon of uitkering van het UWV. Hierdoor is er ook geen sprake van een aanvulling vanuit de WIA-werknemersverzekering van NV schade.
Ouderschapsverlof
Bij betaald ouderschapsverlof ontvangt de werknemer 70% van het loon. Hier moet premie over worden ingehouden. Op de kwartaalfacturen berekenen we de premie echter nog over het volledige geschatte loon (100%).
Bij onbetaald ouderschapsverlof ontvangt de werknemer geen loon over het opgenomen verlof. Er hoeft dan geen premie bij de werknemer te worden ingehouden over het verlofdeel. Op de kwartaalfacturen leggen wij echter nog premie op over het geschatte jaarloon.
Beide situaties worden gecorrigeerd op de eindafrekening, die u in het eerste kwartaal van het volgende jaar ontvangt. U ontvangt de eindafrekening eerder bij beëindiging van het bedrijf of een uitdiensttreding.
Zwangerschapsverlof
Bij zwangerschaps- en bevallingsverlof verandert er niets aan de premie-inhouding en premieoplegging. Over het normale loon moet de premie bij de werknemer worden ingehouden.
Bijdrage SWMM
Op dit moment vindt er geen oplegging plaatst voor de Private Aanvulling WW. De bijdrage voor de regeling is op dit moment 0,0%.
Leeftijdsgrens
CoMetec hanteert geen minimumleeftijd voor de premieberekeningen. Als een werknemer sociaal verzekerd is bij het UWV, dan is er ook premieplicht bij CoMetec.
Stagiaires
Stagiaires worden niet gezien als werknemers. Zij nemen geen deel aan de WIA-werknemersverzekeringen en de sociale regelingen.
Generatiepact
Als een werknemer deelneemt aan het generatiepact wordt de premie berekend over het uitbetaalde salaris. Voorbeeld: Wanneer een werknemer 80% van de contracturen werkt, tegen 90% salaris met 100% pensioenopbouw, worden de premies berekend over het daadwerkelijke 90%-salaris.
Deelname aan het generatiepact hoeft niet gemeld te worden bij CoMetec. Wij gaan uit van de gegevens van de loonaangifteketen.
Gemoedsbezwaren
Bent u gemoedsbezwaard? Stuurt u ons een kopie van de verklaring van gemoedsbezwaren van de Sociale Verzekeringsbank. Wij sluiten u dan uit voor de verzekeringen.
Betalingen
Automatische incasso
Bij CoMetec is het niet mogelijk om de facturen te betalen door middel van een automatische incasso.
Niet op tijd betaald?
Vanaf de factuurdatum heeft u 30 dagen de tijd om te betalen. Heeft u niet op tijd betaald? Dan sturen wij u een herinnering. U heeft dan nog 14 dagen om de factuur te voldoen. Daarna krijgt u van ons een aanmaning. Buiten het originele factuurbedrag leggen wij dan rente en 10% buitengerechtelijke incassokosten op.
Als na 14 dagen de aanmaning nog openstaat, sturen wij u een herhaalde aanmaning. 14 dagen na de herhaalde aanmaning dragen wij de factuur over aan de gerechtsdeurwaarder. De aanmaningen versturen wij altijd per post naar het statutaire adres.
Bent u het niet eens met de aanmaning?
Dan kunt u binnen 14 dagen na datum van de aanmaning per e-mail bezwaar maken via werkgever@cometec.nl. Vermeld hierbij uw werkgeversnummer en het factuurnummer.
Heeft u nog vragen?
Wij staan voor u klaar! U kunt ons op werkdagen telefonisch bereiken via 0800 – 5104 tussen 8:00-17:30. Stuurt u liever een e-mail? Dan kan dat naar werkgever@cometec.nl. Wij sturen u uiterlijk binnen tien werkdagen een antwoord.